Resepinya sama aje macam kek batik yang lain, yang bezanya aku tak letak dalam loyang, aku bungkus pakai plastik, lebih memudahkan untuk kita potong. Nyamm3.
BAHAN
- 1 paket Milo kecil
- 1 paket Biskut Marie
- 1 ketul butter 250g
- 1/2 tin susu pekat manis.
CARA-CARA
Panaskan periuk/kuali korang, masukkan butter, milo dan susu pekat. Gaul laju-laju jangan sampai berketul okeh ? Kalau berketul, korang cubalah untuk pisah-pisahkan ketulan tersebut. :)
Kemudian, Kalau dah mendidih, Masukkan Biskut Marie :) Jangan lupa patahkan dulu biskut Marienya sebelum korang masak bahan-bahan kat atas ni tauuu, Jangan nak masukkan baru nak patahkan.
Dah masukkan biskut Marie tersebut, gaul sampai rata k ! Pastikan Keseluruhan Biskut Marie kena coklat tadi. :) Macam ni .
K, Aku faham, ada yang macam tak kena sangat tuu. Hehehe :P
Jangan lama-lama sangat atas api. Tau ?
Angkat periuk,pastu,. Ambil plastik. Buat macam ni
Letak atas plastik, agak-agak kuantitinya.
lepastuu,..
Tekap-tekapkan Biskut tadi, Rapat-rapatkan, suapaya takda rongga-rongga udara. Hehhe.
Lepastuu..
Make sure dah rapat semuanya, dah mampat semuanya. Gulung dan ikat kedua hujungnya. Macam bungkus gula-gula tuu. Tak pun macam bungkus pocong. Pocong cekelet. Kekekeke. xD
Lepas dah ikat kedua hujungnya, Kau gelekkanlah dia, untuk pastikan dia betul-betul rata.
Dan Masukkan dalam esbok ! :) Bagi dia sejuk sikit, beku sikit, pastu dah boleh makan ! Yey !
Dan inilah hasilnya !
Bila kau gulung, Lebih memudahkan korang untuk potong kek batik ni ! Dan bentuknya pun, Omey Angatt !~ Hehhe xD
Okayy, selamat mencuba ! Tata Assalamualaikum :)
No comments:
Post a Comment